przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Amerykańska szarlotka Apple Pie

Poziom: trudny
Głosów: 18
Ocena: 3.46
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 15 dag zimnego masła
- 2-3 łyżki lodowatej wody
- 1 jajko
- cukier

Nadzienie:
- 1.2 kg jabłek (np. red delicious lub szara reneta) obranych i pokrojonych na ósemki
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki mielonych migdałów

Opis przygotowania:
Przygotuj ciasto: rozetrzyj palcami mąkę z cukrem i kawałkami masła. Powoli, ciągle rozcierając, wlewaj wodę. Zagnieć, zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 190°C i zrób nadzienie: jabłka włóż do rondla i polej wodą. Przykryj i duś 5 minut, co jakiś czas potrząsając rondlem. Dodaj cukier, sok cytrynowy i cynamon. Ciasto podziel na 2 nierówne części (2/3 i 1/3 objętości). Większą porcję rozwałkuj i wyłóż dno i boki formy na tartę (średnica 24 cm). Posyp migdałami, na wierzchu rozłóż jabłka. Rozwałkuj resztę ciasta, pośrodku wytnij otwór w kształcie gwiazdki. Tą porcją ciasta przykryj jabłka. Sklej brzegi spodu i wierzchu ciasta. Posmaruj jajkiem i posyp cukrem. Piecz 30 minut.
Region:  Kuchnia amerykańska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 18782 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 2)






PIE
Dodał/a ~Sonia dnia 2010-02-01 20:25:41

Ja dodałam więcej wody bo nie mogłam wyrobić co sprawiło że ciasto nie było takie lekkie... Ale także zmieniłam nadzienie,,, Powidła śliwkowe własnej roboty z cynamonem i cukrem wanilinowym.:) mój najlepszy pie.

Pie
Dodał/a ~Igriana dnia 2009-11-21 11:23:16

Bardzo smaczne ciasto, w dodatku proste i pięknie wyglądające. Zmodyfikowałam tylko kawałek przepisu, a mianowicie zamiast zmielonymi, wysypałam ciasto migdałami w płatkach. Daje świetny efekt :]











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin