|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Amerykańska szarlotka Apple Pie |
|
Poziom: trudny Głosów: 18 Ocena: 3.46 Składniki: Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 15 dag zimnego masła
- 2-3 łyżki lodowatej wody
- 1 jajko
- cukier
Nadzienie:
- 1.2 kg jabłek (np. red delicious lub szara reneta) obranych i pokrojonych na ósemki
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki mielonych migdałów
|
Opis przygotowania: Przygotuj ciasto: rozetrzyj palcami mąkę z cukrem i kawałkami masła. Powoli, ciągle rozcierając, wlewaj wodę. Zagnieć, zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 190°C i zrób nadzienie: jabłka włóż do rondla i polej wodą. Przykryj i duś 5 minut, co jakiś czas potrząsając rondlem. Dodaj cukier, sok cytrynowy i cynamon. Ciasto podziel na 2 nierówne części (2/3 i 1/3 objętości). Większą porcję rozwałkuj i wyłóż dno i boki formy na tartę (średnica 24 cm). Posyp migdałami, na wierzchu rozłóż jabłka. Rozwałkuj resztę ciasta, pośrodku wytnij otwór w kształcie gwiazdki. Tą porcją ciasta przykryj jabłka. Sklej brzegi spodu i wierzchu ciasta. Posmaruj jajkiem i posyp cukrem. Piecz 30 minut. |
|
Region: Kuchnia amerykańska | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 18782 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 2) |
PIE Dodał/a ~Sonia dnia 2010-02-01 20:25:41
Ja dodałam więcej wody bo nie mogłam wyrobić co sprawiło że ciasto nie było takie lekkie... Ale także zmieniłam nadzienie,,, Powidła śliwkowe własnej roboty z cynamonem i cukrem wanilinowym.:) mój najlepszy pie.
| Pie Dodał/a ~Igriana dnia 2009-11-21 11:23:16
Bardzo smaczne ciasto, w dodatku proste i pięknie wyglądające. Zmodyfikowałam tylko kawałek przepisu, a mianowicie zamiast zmielonymi, wysypałam ciasto migdałami w płatkach. Daje świetny efekt :]
|
|
|
|