|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Amur po żydowsku |
|
Poziom: łatwy Głosów: 3 Ocena: 3.67 Składniki: 1 kg amura,
25 dkg cebuli,
5 dkg rodzynków,
3 żółtka,
1 dkg żelatyny,
sól,
pieprz i sok z cytryny do smaku.
|
Opis przygotowania: Oczyszczoną i wypatroszoną rybę umyć, pokrajać w dzwonka, posolić. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, ugotować. Pod koniec gotowania dodać rybę oraz namoczoną i rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę. Następnie rybę wyjąć, wywar przecedzić. Żółtka utrzeć z przyprawami, wlewać powoli gorący wywar szybko mieszając trzepaczką. Naczynie z żółtkami wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i ubijać na prarze aż sos zgęstnieje. Sos doprawić do smaku, przestudzić i zalać rybę, pozostawić do zastygnięcia. |
|
Region: Kuchnia żydowska | |
Przepis czytano już 10897 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|