Ananas "pod pierzynką" |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Porcji: 4 Głosów: 9 Ocena: 3.66 Składniki: - 4 plastry ananasa
- 1 jajko
- 3 łyżeczki cukru
- 4 + 2 łyżki wiórek kokosowych
- 1 kieliszek ( 50 mll ) Malibu
- 50 mll mleka
- mąka
- oliwa do smażenia
|
Opis przygotowania: Jajko rozdzielić na białko i żółtko . Do żółtka dodać Malibu, mleko i mąkę - tak by powstało gęste ciasto naleśnikowe ( ok. 4 łyżek zależnie od wielkości jajka ) .Do ciasta wsypać 4 łyżki wiórek kokosowych . Wymieszać . W cieście maczać plastry ananasa . Kłaść na rozgrzaną oliwę . Na wierzchu smażonego ananasa położyć resztki ciasta . Obrócić podsmażone na drugą stronę i dołożyć resztę ciasta, tak by ananas był otulony w cieście. Usmażyć na rumiano z obu stron .Zdjąć z patelni . rozgrzać piekarnik do 200 stopni i nastawić na pieczenie z góry . Blachę ułożyć na górze piekarnika . Ubić pianę z białka i cukru. Do sztywnej piany dodać 2 łyżki wiórek kokosowych . Nałożyć pianę na plastry ananasa. Zapiekać ok. 10 minut, aż beza się zarumieni .Wyjąć. Posypać cukrem pudrem . udekorować . Podawać na ciepło , lub ostudzone . |
|
Opis / Uwagi: Ananas zapiekany w cieście, a następnie pod bezą kokosową . prosty, tani deser . |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: babciagramolka |
Przepis czytano już 10787 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |