przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Baba drożdżowa z rodzynkami

Poziom: średni
Głosów: 6
Ocena: 4.33
Składniki:
- 1 kg mąki
- 30 dag cukru
- 0,5 I stopionego masła
- 15 żółtek
- 0,5 l mleka
- 8 dag drożdży
- pół kieliszka rumu
- 5 dag migdałów
- 15 dag rodzynków
- skórka pomarańczowa
- pół laski wanilii lub 1 paczka cukru waniliowego
- sól

Opis przygotowania:
3/4 szklanki mąki zaparzyć 1/2 szklanki wrzącego mleka. Po ostudzeniu dodać drożdże, trochę mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i wymieszać z rozczynem. Dodać resztę mąki, szczyptę soli, masło i wyrobić ciasto dolewając mleko. Na końcu dodać rodzynki, pokrojone migdały i zapachy. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Gdy wyrośnie - piec ok. 1 godziny w gorącym piekarniku.
Przepis został dodany przez:  pinia
Przepis czytano już 5479 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 3)






.
Dodał/a pinia dnia 2009-07-27 22:28:32

Bardzo dziękuję.

.
Dodał/a ~Ewa dnia 2009-07-20 12:08:38

Może jeszcze nikt, go nie robił. Cierpliwości.

.
Dodał/a pinia dnia 2009-07-04 16:37:02

Dlaczego nikt nie wystawia komentarzy??











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin