Babeczkiz sosem waniliowym |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 5 dag gorzkiej czekolady
1 l mleka
2 jajka
6 dag + 2 łyżki cukru
3,5 dag kaszy manny
1 opakowanie cukru waniliowego
1 torebka waniliowego sosu na 500 ml . mleka
4 truskawki do dekoracji
|
Opis przygotowania: 1 . W rondelku zagotować 2 szklanki mleka . Kiedy zawrze , wsypać kaszkę , cukier waniliowy i 3 dag cukru . Gotować minutę , mieszając . Trochę czekolady zetrzeć na grube wiórki . Resztę połamać na kawałki , wrzucić do kaszki , mieszać , aż czekolada rozpuści się . Białka ubić z 3 dag cukru . Do masy w rondelku dodać żółtka i pianę z białek . Zagotować .
2 . Foremki o pojemności 250 ml . opłukać zimną wodą . Napełnić gorącą masą czekoladową . Przestudzić , wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę . W garnuszku zagotować 440 ml . mleka . Pozostałe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru i proszkiem na sos waniliowy . Wlać do wrzącego mleka . Mieszając , gotować , aż sos zacznie gęstnieć . Gotowe babeczki wybić z foremek . Ozdobić wiórkami czekoladowymi i cząstkami truskawek . Podawać z sosem waniliowym . |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: natalina4 |
Przepis czytano już 4419 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |