Babka ziemniaczana |
|
Poziom: średni Czas: ponad 2 godz. Głosów: 4 Ocena: 4.00 Składniki: - 1.5 kg ziemniaków
- 4 łyżki bułki tartej
- 3 jaja
- 2 duże cebule
- 25 dag pieczarek
- 15 dag wędzonego boczku
- 0.5 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz
- szczypta ostrej papryki
- olej do smażenia
|
Opis przygotowania: Ziemniaki obrać i bardzo drobno zetrzeć. Cebule pokroić w drobną kostkę i zrumienić na patelni, dodać drobno pokrojone pieczarki, szczyptę pieprzu i soli, i dusić pod przykryciem.Utarte ziemniaki wymieszać z bułką tartą, jajkami, uduszonymi pieczarkami, pokrojonym w drobną kostkę boczkiem, doprawić solą i większą ilością pieprzu oraz szczyptą ostrej papryki i posypać majerankiem. Na sporą formę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia i wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Równomiernie rozłożyć w niej masę. Piec 1.5 godziny bez przykrycia w temperaturze około 150 stopni. |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: intruz |
Przepis czytano już 7245 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |