|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Bakłażany zapiekane z serem |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: 2 łyżeczki oliwy,
zmiażdżony ząbek czosnku,
mała posiekana cebula,
pół łyżeczki suszonego oregano,
250 ml przecieru pomidorowego,
4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 duże bakłażany (lub 4 małe) pokrojone w plastry o grubości 0.5 cm,
25 dkg pokrojonego w cienkie plastry sera mozarella,
10 dkg utartego parmezanu.
|
Opis przygotowania: W rondelku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek; smażyć przez pół minuty. Do cebuli dodać przecier i doprowadzić do zawrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 10 min. Zdjąć z ognia, wymieszać z pietruszką i odstawić. Plastry bakłażana upiec na lekko natłuszczonym ruszcie. Piec je jedną warstwą, z obu stron przez około 15 min. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. W kwadratowym naczyniu żaroodpornym (dł. boku 23 cm) układać zapiekankę warstwami: połowa sosu, połowa bakłażanów, połowa mozarelli, połowa parmezanu, bakłażany, mozarella, parmezan, sos. Naczynie przykryć folią aluminiową i zapiekać potrawę przez 25 min. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 min. i dopiero wówczas podawać. |
|
Region: Kuchnia australijska | Sposób przygotowania: Zapiekane | |
Przepis czytano już 12425 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|