Banany z miodem |
|
Poziom: średni Porcji: 4 Głosów: 13 Ocena: 4.14 Składniki: - 4 małe banany
- 4 - 8 łyżeczek płynnego miodu (wg gustu)
- 50 g migdałowych płatków lub sezamu
- olej do głębokiego smażenia
Ciasto:
- 1 szkl. mąki
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 szkl. wody
- 1 jajko
|
Opis przygotowania: Wymieszać składniki na ciasto o zawiesistej konsystencji. Odstawić na 30 min., żeby wyrosło. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół i obtoczyć w cieście. Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Ułożyć banany na talerzu, skropić miodem, posypać migdałami lub sezamem. Serwować ciepłe.
W ten sam sposób możemy przygotować ananasy. Zarówno migdały jak i sezam można uprzednio uprażyć, nadaje to im bardzo ciekawy smak i zapach. Robi się to prażąc na suchej patelni, aż nabiorą złoto-brązowej barwy. |
|
Region: Kuchnia chińska |
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis czytano już 13678 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |