|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Barchette frutti di mare |
|
Poziom: średni Czas: 120 min. Porcji: 4-6 osób Głosów: 2 Ocena: 1.50 Składniki: Ciasto:
400 g maki,
250 g masla,
4 zoltka,
szczypta soli.
Farsz:
100 g ugotowanych i obranych krewetek,
200 g ugotowanych i obranych ze skrupek muli,
200 g swiezych prawdziwkow,
1 peczek siekanej zielonej pietruszki,
100 ml bulionu rybnego,
4 lyzki tartej bulki,
4 lyzki oliwy,
sol, pieprz bialy.
Sos:
25 g masla,
1 lyzka maki,
120 ml mleka.
|
Opis przygotowania: 1. Make przesiac, dodac maslo i drobno poszatkowac ostrym nozem. Dodac pozostale skladniki, ciasto szybko zagniesc i wstawic do lodowki na 1 godz. Gotowe
ciasto rozwalkowac na placek o grubosci 4 mm.
2. Tak przygotowanym ciastem wylepic dokladnie dno i brzegi malych foremek w
ksztalcie lodek (barchette). Piec ok. 10 min w dobrze nagrzanym piekarniku.
3. Grzyby oczyscic, umyc i pokroic w cienkie plasterki. Dodac zielona pietruszke i podsmazac 15 min na 1 lyzce oliwy. Z podanych skladnikow sporzadzic beszamel. Rozcienczyc go bulionem i zagotowac. Polaczyc ze soba mule, krewetki
i usmazone grzyby. dodac 2 lyzki rozcienczonego beszamelu i dokladnie wymieszac.
4. Farszem tym napelniac lodeczki z ciasta. Powierzchnie farszu wygladzic nozem, pokryc warstwa beszamelu, a nastepnie, zasmazona na zloto na reszcie
oliwy, tarta bulka.
5. Zapiekac 5 min w nagrzanym do temp. 220żC piekarniku. Podawac gorace. |
|
Region: Kuchnia włoska | Sposób przygotowania: Zapiekane | |
Przepis czytano już 12440 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|