przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Befsztyk w winie

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 2 duże rostbefy z kością
- 4 duże czerwone papryki
- 500 g pieczarek
- 1 por
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 50 g masła
- 4 ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- 1 pęczka natki pietruszki
- sól

Opis przygotowania:
Mięso umyć, odkroić kości, zbić tłuczkiem z obu stron i przekroić każdy rostbef na dwie części. Skropić sokiem z cytryny i odstawić na 10 min.
Papryki umyć, osuszyć i upiec w piekarniku (krótko w bardzo wysokiej temperaturze). Zdjąć z nich skórki, oczyścić z nasion i pokroić na 8 części.
Pieczarki obrać i pokroić na ćwiartki. Pora przekroić wzdłuż, dokładnie umyć i pokroić na paseczki. Czosnek obrać i posiekać drobno lub wycisnąć. Pietruszkę posiekać.
W garnku roztopić masło i poddusić na nim pora (2 min.). Dodać pieczarki, czosnek i pietruszkę. Posolić, wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu jeszcze chwilkę.
Na rozgrzanym ruszcie upiec mięso z 2 stron.
Na dużej patelni rozłożyć papryki i osolić. Na papryce położyć mięso, zalać winem i dusić pod przykryciem przez 5 min. Befsztyki posolić (dopiero teraz), położyć na nich pieczarki z porami. Gotować tak długo (bez przykrycia), aż sos zgęstnieje.
Przepis czytano już 5807 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin