Biała pizza ze szparagami i anchois |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Porcji: 2 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Składniki:
Ciasto (2 pizze):
" 250 g mąki pszennej
" ok. 160 ml ciepłej wody (nie gorącej) (plus mąka do podsypywania)
" 7 g drożdży suszonych
" 1 łyżeczka soli
" 1 łyżeczka cukru
" 1 łyżka oliwy Extra Vergine (plus 1 łyżka do posmarowania ciasta) marki Olitalia
Dodatki:
" 150 g gorgonzoli
" 150 g mozzarelli
" 1/2 pęczka szparagów zielonych
" 1 słoiczek anchois
" garść oliwek czarnych bez pestek Cacerena marki Serpis
" garść pomidorów koktajlowych
" bazylia (świeża)
" oliwa Extra Vergine Trufle marki Olitalia
|
Opis przygotowania: Wykonanie
1. Przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól, drożdże, składniki wymieszaj.
2. Dodaj wodę, całość wymieszaj. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt wilgotne delikatnie podsyp mąką.
3. Ciasto uformuj w kulkę, posmaruj oliwą, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godzina).
3. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich podsyp mąką i rozwałkuj. Przełóż do formy.
4. Odłam końcówki szparagów. Potnij je na mniejsze części. Oliwki pokrój w plasterki. Pomidorki pokrój na połówki.
5. Wyłóż po 1/2 porcji sera na każde z ciast.
6. Wyłóż pozostałe składniki.
7. Piekarnik nagrzej w międzyczasie do 220°C.
8. Pizzę piecz na środkowej półce przez 1215 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta.
9. Przed podaniem posyp bazylią i polej oliwą truflową. |
|
Opis / Uwagi: Biała pizza domowej roboty to idealny pomysł na przyjęcie. |
|
Region: Kuchnia włoska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: flypr |
Przepis czytano już 3531 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |