Białą rybę z sosem pomarańczowym i warzywami |
|
Poziom: średni Porcji: dla 4 osób Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 filety białej ryby
- 1 łyżka Vegety Mix do ryb
- 2 łyżki soku z cytryny
Dodatek warzywny:
- 2 marchewki
- 2 dymki
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka Vegety klasycznej
Sos pomarańczowy:
- 60 g masła
- 1 dymka, biała część drobno pokrojona
- 125 ml soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- 1 łyżeczka Vegety klasycznej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
|
Opis przygotowania: Przygotowanie: z folii aluminiowej wykroić 4 większe prostokąty i posmarować je połową ilości oliwy. Na każdym z nich położyć filet, posypać Vegetą Mix do ryb, skropić sokiem z cytryny i posmarować resztą oliwy. Folię aluminiową zawinąć i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C 10-15 minut.
Dodatek: warzywa oczyścić i pokroić w cienkie wstążki. Na patelni rozgrzać olej i krótko obsmażyć warzywa. Dodać Vegetę i smażyć jeszcze 2 minuty.
Sos: na 20 g roztopionego masła obsmażyć drobno posiekaną białą część dymki. Dodać sok z pomarańczy, startą skórkę pomarańczową i Vegetę. Gotować 3-4 minuty ciągle mieszając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną odrobiną wody. Zestawić z ognia i wymieszać z pozostałym masłem.
Serwowanie: pieczone filety rybne wyjąć z folii, wyłożyć na ciepły talerz i podawać z warzywami oraz sosem pomarańczowym.
Rada: pokrojone warzywa można ułożyć pod rybą i wszystko razem zawinięte w folii piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. |
|
|
Przepis został dodany przez: renata5 |
Przepis czytano już 6958 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |