przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Biszkopt z ptasim mleczkiem


Poziom: łatwy
Czas: ponad 2 godz.
Porcji: 25- 30
Głosów: 4
Ocena: 3.00
Składniki:
- jajka 4 szt
- mąka 16 dag
- cukier 16 dag
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- mleko 1 litr
- cukier 1 szklanki
- żelatyna 5 dag
- galaretki owocowe 3 opak

Opis przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia, na końcu mąkę. Wymieszać, upiec biszkopt.
Mleko zagotować z cukrem, dodać żelatynę uprzednio wymieszaną z odrobiną wody, aby napęczniała. Całość wymieszać, pozostawić do stężenia.
Galaretki - jedna agrestowa, druga wiśniowa, - rozpuścić z mniejszą ilości wody, niż pisze na opakowaniu. Gdy stężeją pokroić je w kostkę.
Gdy ptasie mleczko zacznie krzepnąć, wymieszać z kostkami galaretki. Całość wyłożyć na biszkopt.
Rozpuścić trzecią galaretkę - pomarańczową, zalać cały placek.
Opis / Uwagi:
Ja ciasto zrobiłam bez galaretek, i na wierzch dałam czekoladę.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 7834 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin