Bitki wołowe z grzybami | 
	 | 
		Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 3.50  Składniki: - 60 dkg polędwicy wołowej 
- garść suszonych grzybów 
- 1 cebula 
- 200 g kwaśnej śmietany 
- sól 
- pieprz 
- 2 płaskie łyżki mąki 
- 3 dkg tłuszczu 
- ok. 1 l wody
 
  | 
	Opis przygotowania: Grzyby moczyć przez kilka godzin. Wołowinę pokroić w plastry i szybko zrumienić na dużym ogniu na tłuszczu. Przed zdjęciem z patelni posolić i popieprzyć płaty mięsa. Wołowinę przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Dodać grzyby pokrojone na mniejsze kawałki zrumienioną na patelni pokrojoną cebulę i dusić  pod przykryciem aż mięso skruszeje. Wody powinno być tyle, żeby wołowina nie wystawała za mocno z sosu. Na koniec dokładnie rozprowadzić mąkę w śmietanie i zagęścić tą mieszanką sos. Najlepiej najpierw do kubka ze śmietaną i mąką wlewać po trochu gorącego sosu z garnuszka i dokładnie mieszać, a dopiero potem wlać wszystko z powrotem do rondelka. W przeciwnym razie mogą wytworzyć się grudki. Całość doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. 
Podawać z ziemniakami z wody i surówką z kapusty. | 
	 | 
	| Sposób przygotowania:  Duszone | 
	 | 
		| Przepis czytano już 10714 razy. | 
	 | 
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |