|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Boczek marynowany w miodzie |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 2Ocena: 5.00
- 1 kg surowego chudego boczku, bez kości
 
 Marynata:
 - 1 łyżka miodu
 - 1 roztarty ząbek czosnku
 - 1/2 łyżeczki cynamonu
 - 1 zmielony goździk
 - 1 łyżka sosu sojowego
 - lub 1 łyżeczka maggi
 - 1 płaska łyżeczka soli
 
 
 |  | Opis przygotowania: Miód rozetrzeć z sosem sojowym i dwoma łyżkami wody,dodać czosnek, przyprawy korzenne, sól, całość starannie wymieszać.
 Skórę boczku ponacinać tak, by powstała kratka. Natrzeć boczek marynatą, owinąć folią aluminiową, kilka godzin (najlepiej przez całą noc) trzymać w chłodzie w lodówce lub w zimnej spiżarni.
 Następnie przełożyć do brytfanny (skórką do góry), podlać 2-3 łyżkami wody i piec 15 min w temperaturze 250 stopni C.
 Zmniejszyć temperaturę do 180stopni C. i piec jeszcze 40-50 minut, 2-3 razy podlewając mięso odrobiną wody.
 Upieczony i wystudzony boczek wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby zastygł.
 Przed podaniem pokroić w dość cienkie plastry.
 Podawać z razowym pieczywem, chrzanem lub ćwikłą i piklami.
 Aby boczek był smaczny i soczysty, warto najpierw zamarynować go w ziołach, piwie, miodzie, lub gotowej marynacie.
 Dzięki czemu skruszeje i przesiąknie smakiem marynaty. Będzie wyjątkowo soczysty, jeśli upieczemy go w rękawie do pieczenia lub w osłonce z folii aluminiowej.
 Jeśli jednak chcemy, by był rumiany i miał chrupiącą skórkę, pod koniec pieczenia odwińmy go z folii.
 Piekąc boczek, przez pierwsze 15 - 20 minut ustawiamy temperaturę piekarnika na 220 - 240 stopni C. a potem dopiekamy go w temp 180 stopni C.
 Czas pieczenia zależy od grubości boczku, a także od właściwości piekarnika, i waha się : od 50 minut do 1,5 godziny.
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  termar |  | Przepis czytano już 11595 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |