Boczniaki zapiekane |
|
Poziom: łatwy Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - 20 dkg boczniaków
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 1 cebula
- 0.5 szklanki śmietany
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki utartego żółtego ostrego sera
- jedna łyżka tartej bułki
- sól
- pieprz do smaku
|
Opis przygotowania: Grzyby małe wystarczy umyć, natomiast w przypadku dużych - pokroić wzdłuż trzonów. Cebulę umyć i drobno posiekać. W rondlu roztopić masło, wyłożyć na nie grzyby, cebulę i dusić ok. 25 min., często mieszając. Pod koniec duszenia grzyby posolić. Formę do zapiekania grzybów wysmarować tłuszczem, włożyć do niej grzyby i zalać rozmieszaną śmietana z mąką. Na wierzchu grzyby posypać utartym serem, następnie tartą bułką i ułożyć wiórki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec. Podawać z ziemniakami i surówkami lub z francuską bułką. |
|
Sposób przygotowania: Zapiekane |
|
Przepis czytano już 9322 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |