Boczniakowe łazanki z zielonym groszkiem |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 50 dag boczniaków
- 1 puszka zielonego groszku
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- natka pietruszki
- lub koperek
- kilka świeżych listków tymianku
- lub bazylii (świeże możemy zastąpić suszonymi)
- cukier
- pieprz
- sól
|
Opis przygotowania: W rondlu stapiamy masło, mieszamy je z mąką. Do takiej jasnej zasmażki przekładamy groszek wraz z zalewą, starannie całość mieszamy i zagotowujemy.
przyprawiamy do smaku solą i cukrem.
boczniaki myjemy osuszamy, kroimy na kwadraty lub w romby ( aby wyglądem przypominały łazanki).
Cebulę obieramy, kroimy w niezbyt grubą kostkę.
na patelnię z rozgrzanym olejem delikatnie wkładamy boczniaki i cebulę - smażymy, mieszając 8 - 10 minut, po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem..
następnie przekładamy do rondla z groszkiem, mieszamy z zieleniną i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
podajemy na gorąco z ryżem lub makaronem. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 6402 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |