|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Bramboraky |
|
Poziom: średni Głosów: 3 Ocena: 3.33 Składniki: 800 g ziemniaków,
4 łyżki mleka,
200 g mąki,
250 g wędzonki,
4 ząbki czosnku,
2 jajka,
sól,
2 łyżeczki majeranku,
pieprz,
smalec do smażenia,
liście sałaty i natka pietruszki do przybrania.
|
Opis przygotowania: Ziemniaki umyć, obrać i utrzeć. Wodę odlać. Czosnek obrać, poszatkować lub pokroić na cienkie plasterki. Mleko podgrzać i wlać do utartych ziemniaków. Następnie dodać mąkę, pokrojoną w drobną kostkę wędzonkę, jajka i czosnek. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać mąki, jeśli za gęste dolać trochę mleka. Na patelni podgrzać tłuszcz. Nakładać ciasto łyżką, smażyć z obu stron do uzyskania złotego koloru. Sałatę i natkę pietruszki opłukać i osuszyć i przybrać nimi półmisek. Na tak przygotowany półmisek wyłożyć bramboráky. |
|
Region: Kuchnia czeska | Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis czytano już 10961 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|