Brokuły z migdałami |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 60 min. Głosów: 6 Ocena: 4.83 Składniki: - 1 paczka mrożonych brokuł (lub świeże)
- 2 łyżki mąki
- kostka rosołowa
- 1/4 litra wody
- 1.5 łyżka masła
- 1/4 litra mleka
- jajko
- kilka kropel cytryny
|
Opis przygotowania: Brokuły ugotować na parze i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Przygotować sos beszamelowy:
Na patelni rozgrzać masło i dodać mąkę. Wymieszać. Nie zasmażać! W gorącej wodzie rozpuścić kostkę rosołową. Mieszając połączyć z mąką. Dodać sok z cytryny i pieprz. Roztrzepać mleko z jajkiem i dodać ciągle mieszając, podgrzewać aż sos zgęstnieje.
Sosem zalać brokuły i posypać prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Wstawić do rozgrzanego (200 stopni) piekarnika i piec ok. 30 minut. |
|
Sposób przygotowania: Zapiekane |
|
Przepis został dodany przez: glt |
Przepis czytano już 9138 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |