Bruschetta |
|
Poziom: łatwy Głosów: 6 Ocena: 4.83 Składniki: - 2 kromki bagietki (najlepiej ukośnie pokrojonej na plastry o grubości 1 cm)
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała czerwona cebula
- 1 pomidor
- 2 plastry bakłażana
- 1 mała cukinia
- 50 g mozarelli
- 2 duże pieczarki
- 20 g oliwy
- 0.5 łyżeczki octu balsamicznego
- kilka listków świeżej bazylii
- sól, pieprz
|
Opis przygotowania: Pomidora sparzyć wrzątkiem i obrać. Pokroić w plastry. Cebulę i czosnek obrać, z pieczarek usunąć nóżki i nożykiem usunąć zanieczyszczenia z kapeluszy (nie myć!). Cukinię i mozarellę również pokroić w plastry. Jeden ząbek czosnku przekroić na pół, a drugi drobno posiekać i wymieszać z 0.5 łyżeczki oliwy. Na grillu smażyć najpierw plastry bakłażana, cukinii, cebuli (można ją ew. podzielić na ćwiartki) oraz pieczarki. Wysmarować warzywa oliwą wymieszaną z roztartym czosnkiem i delikatnie oprószyć pieprzem i solą. Grillować warzywa po 2 - 3 min. z każdej strony. Następnie grillować bagietkę na złoty kolor. Przed podaniem wysmarować bagietkę czosnkiem, skropić resztką oliwy i ułożyć na niej grillowane warzywa, plastry mozarelli. Całość skropić octem balsamicznym i posypać posiekaną bazylią. |
|
Region: Kuchnia włoska |
Sposób przygotowania: Grillowane |
|
Przepis czytano już 14940 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |