przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Buraczki z jabłkami i świeżym imbirem

Poziom: łatwy
Czas: 20 min.
Porcji: 6 osób
Głosów: 2
Ocena: 4.00
Składniki:
- 50 dag buraczków
- 50 dag jabłek kompotowych
- 40 dag cebuli
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego świeżego korzenia imbiru
- 1 łyżeczka sproszkowanej pikantnej papryki
- kawałek laski (3 - 4 cm) cynamonu
- 25 dag cukru brązowego
- 500 ml octu winnego czerwonego

Opis przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę posiekać. Czosnek zmiażdżyć.
Obrane jabłka i buraki zetrzeć na dużych otworach tarki do jarzyn. Wszystkie składniki sosu wrzucić do rondla, doprowadzić do wrzenia, przykryć i powoli - na zmniejszonym ogniu - gotować przez 90 minut. Od czasu do czasu zamieszać, pilnować aby buraczki się nie przypaliły. Gdy będą już miękkie, przełożyć do wyparzonych, gorących słoików i mocno zamknąć zakrętkami wcześniej przetartymi alkoholem. Ostudzić pod kocem.
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 7228 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin