Camembert smażony z gruszkami |
|
Poziom: łatwy Czas: 10 min. Porcji: 2 Głosów: 6 Ocena: 4.33 Składniki: - 2 serki Camembert ( ja wzięłam z pieprzem )
- 1 duża gruszka
- 4 łyżeczki konfitury z żurawiny
- 20 owoców winogron ( drobnych )
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 jajko
- bułka tarta
|
Opis przygotowania: Gruszkę obrać , przekroić na pól wzdłuż , usunąć delikatnie gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki . Ser panierować w jajku i bułce tartej ( tak by boki też były pokryte panierką . Rozgrzać tłuszcze. Na patelnie kłaść plasterki gruszki i obsmażać po 2 minuty z każdej strony . Odłożyć na bok ( przykryć by nie wystygły za mocno ) . Na patelnię ( na ten sam tłuszcz na którym smażyła się gruszka ) kłaść serki i obsmażać po 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli trzeba to zmniejszyć gaz na minimalny . Podawać ser obłożony podsmażonymi plasterkami gruszki z dodatkiem 2 łyżeczek konfitury z żurawiny na porcje i winogronami . Można dodatkowo posypać gruszkę świeżo zmielonym kolorowym pieprzem . |
|
Opis / Uwagi: Smaczna przekąska na ciepło . Szybka |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: babciagramolka |
Przepis czytano już 10451 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |