Carpaccio wołowe |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 300g polędwicy wołowej, cienko pokrojonej, najlepiej zmrozić przed krojeniem (stopień zmrożenia: postać śniegowa, nie na kamień)
- czarny pieprz
- biały pieprz
- sól
- oliwa truflowa
- majonez, świeżo przygotowany
- kapary
- rukola do dekoracji
- 1 łyżeczka sosu Worcester
- sok z cytryny
- odrobina słodkiego tłustego mleka
- ser parmezan
|
Opis przygotowania: Polędwicę owinąć folią i włożyć do zamrażalnika, na około 30 minut, aby stężała. W międzyczasie majonez utrzeć z mlekiem, sokiem z cytryny i sosem Worcester na gęsty krem. Przyprawić solą i białym pieprzem. Gotowy sos wstawić na 15 minut do lodówki. Polędwicę pokroić na bardzo cienkie plastry, w poprzek włókien (można je dodatkowo rozbić miedzy dwoma kawałkami foli spożywczej). Ułożyć na talerzach albo półmisku. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i delikatnie polać sosem majonezowym. Porozrzucać kapary, skropić oliwą truflową. Dodatkowo udekorować rukolą i płatkami parmezanu.
Polędwicę przed mrożeniem można lekko obrumienić na oliwie (polędwica w tym przypadku obsypana pieprzem czarnym młotkowanym i odrobiną soli). Zyskuje dodatkowy smak oraz pozbywamy się nieraz powstającej przez mrożenie nieapetycznej w kolorze obrączki. |
|
Sposób przygotowania: Na zimno |
|
Przepis został dodany przez: adrianbogacki |
Przepis czytano już 12042 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |