Chłodnik buraczkowy (litewski) |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 30 min. Porcji: 2 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 3 jogurty typu greckiego naturalne Piątnica
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 średni ogórek szklarniowy
- 5-6 rzodkiewek
- 1 średni ugotowany burak
- 2 jajka ugotowane na twardo
- ½ szklanki wody niegazowanej
- sól, pieprz, szczypta cukru do smaku
|
Opis przygotowania: Koperek i szczypiorek posiekać. Ogórka i ugotowanego buraka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, a rzodkiewkę w ćwierć krążki. Wszystko połączyć z jogurtem, dodać wodę i doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotowy chłodnik wlać do miseczek, na wierzch położyć np. ugotowane, pokrojone w cząstki jajko. Udekorować gałązkami koperku.
Smacznego! |
|
Opis / Uwagi: Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy! |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Na zimno |
|
Przepis został dodany przez: redakcja |
Przepis czytano już 3538 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |