przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Chałwa z marchwi

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 500 g marchwi
- 50 g rodzynek
- 8 ziaren zielonego kardamonu
- 200 g cukru
- 7 dl mleka
- 50 g masła
- 25 g łuskanych migdałów
- 25 g orzechów pistacjowych

Opis przygotowania:
Obraną marchew utrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondla, zalać mlekiem, dodać cukier i gotować pod przykryciem na małym ogniu 1 godz., uważając, aby marchew nie przywierała do dna. W tym czasie utłuc w moździerzu (lub zemleć w młynku) ziarna kardamonu. Posiekać migdały i pistacje.
Gdy marchew zaabsorbuje cały płyn, dodać rodzynki i masło oraz kardamon, wymieszać, gotować na bardzo małym ogniu jeszcze 20 min., często mieszając.
Przełożyć chałwę do salaterki, wygładzić łyżka jej powierzchnię. Przybrać migdałami i pistacjami. Można podawać zarówno na gorąco, jak i schłodzone.
Przepis czytano już 7647 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 2)






odp
Dodał/a ~Blumenfeld dnia 2012-01-11 23:20:26

7 decylitrów (dl) = 0,7litra

chałwa z marchwi
Dodał/a ~Angela dnia 2011-12-06 10:43:33

Witam mam pytanie te 7 dl mleka do chałwy z marchwi to dodaje się 7 litrów mleka? Dziękuję za pomoc? pozdrawiam :))











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin