|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Chutney gruszkowy z cebulą |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: * 1,5 kg gruszek,
* 50 dag cebuli,
* 50 dag cukru (może być żelujący 2:1,
* 25 dag suszonych śliwek bez pestek,
* 4 ząbki czosnku,
* 250 ml (szklanka) octu winnego białego
* i ewent 125 ml wody,
* 200 ml soku z cytryny,
* 2 łyżki mielonej kolendry,
* 2 łyżki czarnego świeżo mielonego pieprzu,
* 2 łyżki soli,
* 1 łyżkę pieprzu cayenne,
* 1 łyżkę mielonego imbiru.
|
Opis przygotowania: Gruszki obrać, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.
Tak samo pokroić śliwki,.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
przygotowane składniki wrzucić do rondla.
Dodać ocet, sok z cytryny i wszystkie przyprawy.
Gotować na małym ogniu przez 40 minut, mieszając, aby sos się nie przypalił.
Pod koniec gotowania wsypać cukier, gotować jeszcze 5 minut na dużym ogniu.
Gorący sos wkładać do wyparzonych, gorących słoików i mocno zakręcić zakrętkami przetartymi w środku wódką lub spirytusem. Studzić pod kocem. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 5498 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|