Chutney jabłkowy |
|
Poziom: b. łatwy Głosów: 4 Ocena: 4.00 Składniki: - 4 jabłka
- cynamon
- kurkuma
- goździki
- imbir
- chili-pieprz cayenne
- cukier
|
Opis przygotowania: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.wrzucamy na patelnię i dodajemy przyprawy - potrawa powinna być bardzo pikantna wiec dodajemy sporo chili i imbiru oraz słodka - ok 4 łyżeczek cukru, a reszta przypraw według uznania. Smażymy na niewielkim ogniu aż jabłka zaczną się rozpadać i cała masa zgęstnieje. W razie potrzeby można dolać wody.
Polecam z ryżem / naleśnikami ale można jeść ze wszystkim co nam do głowy przyjdzie. |
|
Opis / Uwagi: Wg przysłowia chutney ma być tak ostry, żeby się go nie dało jeść i tak słodki, żeby się nie dało przestać |
|
Region: Kuchnia indyjska |
Sposób przygotowania: Duszone |
|
Przepis został dodany przez: USUNIETE |
Przepis czytano już 9889 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |