|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Chutney pomidorowo - morelowy |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: - 75 dag pomidorów dojrzałych, jędrnych
- 25 dag moreli
- 50 dag cebuli
- 500 ml octu winnego białego
- i ewent 125 ml wody
- 40 dag cukru
- 250 ml soku ze świeżych pomarańczy
- 0 ml soku z cytryny
- 0 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka oleju sojowego
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
|
Opis przygotowania: Pomidory i morele sparzyć, zanurzyć w zimnej wodzie, obrać.
Morele wypestkować i zmiksować.
Pomidory pokroić w ósemki.
Cebulę obrać i posiekać.
Olej rozgrzać, wrzucić gorczycę i kminek, smażyć mieszając przez 2 minuty, osączyć na ręczniku papierowym kuchennym, ostudzić, utłuc w moździerzu.
Do szerokiego rondla wlać ocet, soki i ew. wodę, wsypać cukier, podgrzewać - mieszając - do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wtedy zagotować, dodać pomidory, cebulę, morele i resztę składników. Zamieszać, nie przykrywać, gotować na małym ogniu przez 60 minut. Pilnować by sos się nie przypalił.
Gorący chutney wkładać do gorących, wyparzonych słoików. Mocno zakręcić zakrętkami przetartymi w środku alkoholem. Studzić pod kocem. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 5175 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|