|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ciasteczka migdałowe i orzechowe |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Porcji: dużo Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - 25 dag migdałów
- 25 dag cukru
- 10 dag czekolady
- 4 białka
- po szczypcie cynamonu
- i cukru waniliowego
- kruche ciasto zrobione wg własnego sprawdzonego przepisu
- konfitura do wyboru
- lukier
- orzechy włoskie do dekoracji
|
Opis przygotowania: Drobno pokrojone migdały uprażyć z cukrem i zmielić.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy, startą czekoladę, zmielone migdały i cynamon.
Blachę wyłożyć natłuszczonym pergaminem.
Nakładać masę łyżeczką.
Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto rozwałkować, wyciąć foremką kółka.
Ułożyć na blasze wyłożonej natłuszczonym pergaminem.
Piec 15 min w temp. 180 stopni.
Posmarować konfiturą i skleić po 2 ciasteczka.
Udekorować lukrem i orzechami. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 5320 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
Sprostowanie do przepisu Dodał/a termar dnia 2009-01-13 10:55:59
Oj, widzę, że pomieszały się oba przepisy powinno być:
ciastka migdałowe:
* migdały 25 dag
* cukier 25 dag
* czekolada 10 dag
* białko jajka 4 szt
* cynamon 1 szczypta
* cukier waniliowy 1 szczypta
ciastka orzechowe:
* ciasto kruche zrobione wg własnego przepisu
* konfitura do wyboru
* lukier
* orzechy włoskie do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
migdałowe:
Drobno pokrojone migdały uprażyć z cukrem i zmielić.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy, startą czekoladę, zmielone migdały i cynamon.
Blachę wyłożyć natłuszczonym pergaminem.
Nakładać masę łyżeczką.
Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
orzechowe:
Ciasto rozwałkować, wyciąć foremką kółka.
Ułożyć na blasze wyłożonej natłuszczonym pergaminem.
Piec 15 min w temp. 180 stopni.
Posmarować konfiturą i skleić po 2 ciasteczka.
Udekorować lukrem i orzechami.
|
|
|
|