przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ciasteczka migdałowe i orzechowe

Poziom: łatwy
Czas: 30 min.
Porcji: dużo
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
- 25 dag migdałów
- 25 dag cukru
- 10 dag czekolady
- 4 białka
- po szczypcie cynamonu
- i cukru waniliowego
- kruche ciasto zrobione wg własnego sprawdzonego przepisu
- konfitura do wyboru
- lukier
- orzechy włoskie do dekoracji

Opis przygotowania:
Drobno pokrojone migdały uprażyć z cukrem i zmielić.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy, startą czekoladę, zmielone migdały i cynamon.
Blachę wyłożyć natłuszczonym pergaminem.
Nakładać masę łyżeczką.
Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto rozwałkować, wyciąć foremką kółka.
Ułożyć na blasze wyłożonej natłuszczonym pergaminem.
Piec 15 min w temp. 180 stopni.
Posmarować konfiturą i skleić po 2 ciasteczka.
Udekorować lukrem i orzechami.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 5320 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






Sprostowanie do przepisu
Dodał/a termar dnia 2009-01-13 10:55:59

Oj, widzę, że pomieszały się oba przepisy powinno być: ciastka migdałowe: * migdały 25 dag * cukier 25 dag * czekolada 10 dag * białko jajka 4 szt * cynamon 1 szczypta * cukier waniliowy 1 szczypta ciastka orzechowe: * ciasto kruche zrobione wg własnego przepisu * konfitura do wyboru * lukier * orzechy włoskie do dekoracji Sposób przyrządzenia: migdałowe: Drobno pokrojone migdały uprażyć z cukrem i zmielić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy, startą czekoladę, zmielone migdały i cynamon. Blachę wyłożyć natłuszczonym pergaminem. Nakładać masę łyżeczką. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. orzechowe: Ciasto rozwałkować, wyciąć foremką kółka. Ułożyć na blasze wyłożonej natłuszczonym pergaminem. Piec 15 min w temp. 180 stopni. Posmarować konfiturą i skleić po 2 ciasteczka. Udekorować lukrem i orzechami.











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin