przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ciasto drożdżowe szybkie

Poziom: średni
Czas: 60 min.
Głosów: 3
Ocena: 5.00
Składniki:
- 500 g mąki pszennej poznańskiej
- 1/4 litra mleka 3,2%
- drożdże 50 g
- 2 jajka
- sól (szczypta)
- 125 g masła
- 100 g cukru białego kryształu
- cukier waniliowy na 0,5 kg mąki
- otarta skórka z 1 cytryny
- aromat tzw. olejek, według upodobania i użytych owoców itp

Opis przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem (temp. nie wyższa niż 60oC) i 1 łyżeczką cukru. Do rozrobionych drożdży dodajemy po łyżce mąki aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Wierzch masy oprószamy mąką, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże łączymy z pozostałą mąką, cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i szczyptą soli. Wszystko możemy wyrobić przy pomocy robota kuchennego lub tradycyjnie ręcznie. Do ciasta dopiero teraz dodajemy rozpuszczone ciepłe masło i startą skórkę z 1 cytryny, olejek. Wyrabiamy do uzyskania ładnie błyszczącego i zwartego ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe, ciemne miejsce, przykryte bawełnianą czystą ściereczką i oprószone lekko mąką. Po podwojeniu objętości wykładamy na posypaną mąką stolnicę i lekko wyrabiamy. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Przekładamy na blachę do pieczenia dobrze wysmarowaną masłem, układamy owoce, zostawiamy do podrośnięcia. Owoce oprószyć cukrem i kruszonką. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (180oC) przez około 35 - 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem drewnianym czy gotowe.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  adrianbogacki
Przepis czytano już 5822 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin