|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ciasto drożdżowe szybkie |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Głosów: 3 Ocena: 5.00 Składniki: - 500 g mąki pszennej poznańskiej
- 1/4 litra mleka 3,2%
- drożdże 50 g
- 2 jajka
- sól (szczypta)
- 125 g masła
- 100 g cukru białego kryształu
- cukier waniliowy na 0,5 kg mąki
- otarta skórka z 1 cytryny
- aromat tzw. olejek, według upodobania i użytych owoców itp
|
Opis przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem (temp. nie wyższa niż 60oC) i 1 łyżeczką cukru. Do rozrobionych drożdży dodajemy po łyżce mąki aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Wierzch masy oprószamy mąką, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże łączymy z pozostałą mąką, cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i szczyptą soli. Wszystko możemy wyrobić przy pomocy robota kuchennego lub tradycyjnie ręcznie. Do ciasta dopiero teraz dodajemy rozpuszczone ciepłe masło i startą skórkę z 1 cytryny, olejek. Wyrabiamy do uzyskania ładnie błyszczącego i zwartego ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe, ciemne miejsce, przykryte bawełnianą czystą ściereczką i oprószone lekko mąką. Po podwojeniu objętości wykładamy na posypaną mąką stolnicę i lekko wyrabiamy. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Przekładamy na blachę do pieczenia dobrze wysmarowaną masłem, układamy owoce, zostawiamy do podrośnięcia. Owoce oprószyć cukrem i kruszonką. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (180oC) przez około 35 - 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem drewnianym czy gotowe. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis został dodany przez: adrianbogacki | Przepis czytano już 5822 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|