Ciasto drożdżowe znakomite |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 500g mąki pszennej (poznańska, wrocławska)
- 150g cukru pudru
- 150g masła
- skórka otarta z 1 cytryny
- 3 żółtka + 2 jajka
- 50g drożdży piekarniczych
- 250 ml śmietany kremówki 30 %
- olejek aromatyczny
|
Opis przygotowania: Przesiewamy do miski mąkę. Cukier puder rozcieramy z drożdżami na jednolitą masę. Dodajemy utarte drożdże do mąki. Dodajemy jajka, szczyptę soli, 1/8 litra śmietanki kremówki, otartą skórkę z cytryny. Mieszamy. Na koniec wrabiamy stopione masło (nie może być w temperaturze wyższej niż 60 oC). Dodajemy olejek. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej spójnej konsystencji. Zostawiamy do wyrośnięcia. Znów wyrabiamy (cały proces przebiega nadal w misie miksera) Wyrobioną
i wyrośniętą masę przenosimy na wcześniej wysmarowaną blachę. Odstawiamy do wyrośnięcia (w cieple ok. 30oC, nie więcej niż 60oC) na 15 minut.
Rozkładamy na cieście równą warstwę (ok. 1,5 cm) np. prażonych jabłek. Wierzch posypujemy kruszonką. Wkładamy do dobrze rozgrzanego piekarnika (180oC) na ok. 40-45 minut, sprawdzamy patyczkiem czy gotowe. Musi być ładnie zarumienione, a patyczek po wyjęciu z ciasta powianiem być suchy (lekko przybrudzony masą jabłkową nie ciastem). |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: adrianbogacki |
Przepis czytano już 5571 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |