|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ciasto na pierogi |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Porcji: 25-30 sztuk Głosów: 19 Ocena: 3.25 Składniki: - 2 i 1/2 szklanki z lekkim "czubem" mąki pszennej
- jajko
- 1/2 szklanki letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- mąka do posypania stolnicy
|
Opis przygotowania: Składniki ciasta wrzucamy do malaksera, włączamy na wysokie obroty. Po 2 min wyjmujemy doskonale wyrobione ciasto. Gotowe wykładamy na posypaną mąką stolnicę, dzielimy na 3 części - jedną przeznaczamy do rozwałkowania, pozostałe przykrywamy miseczką, by nie wyschły.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne krążki, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem, zlepiamy brzegi, karbujemy je palcami. Tak przygotowane pierogi rozkładamy na wyłożonej ściereczką tacy. Gdy są zrobione wszystkie, gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 5-6 min (czas gotowania zależy od wielkości pierogów) |
|
Opis / Uwagi: średniokaloryczne, tanie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| Region: Kuchnia polska | Źródło: KUCHNIA POLSKA Ewa Aszkiewicz | |
Przepis czytano już 31086 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
:) Dodał/a ~perełka dnia 2010-04-20 14:59:38
Dziś mam zamiar je zrobić..ma nadzieję ze wyjda pyszniuuuutkie...:))
|
|
|
|