|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ciasto na tortille |
|
Poziom: łatwy Głosów: 43 Ocena: 4.46 Składniki: - 20 dkg mąki pszennej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (bez niej też wyjdzie - ona nadaje tylko żółtawy kolor)
- 1/4 szklanki letniej wody
- 10 dkg masła
- szczypta soli
|
Opis przygotowania: Do mąki wsypujemy soli. Dokładamy tłuszcz i wyrabiamy dłońmi. Dodajemy wodę i dalej wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie mieć gładką konsystencję.
Odstawiamy na 20 min do lodówki zawinięte w worek albo w folię.
Następnie odrywamy sobie kawałek i wałkujemy na stolnicy, którą wcześniej posypujemy mąką. Można wałkować na prostokątny kształt albo na okrągły - zależy to bowiem od kształtu patelni na jakiej będziemy smażyć. Rozwałkowane ciasto lekko przecieramy ręką opruszona mąką i kładziemy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Smażymy z każdej strony po około niecałej minucie.
UWAGA: jeśli będziemy piec zbyt długo to placki będą za kruche i nie zawiniemy ich potem w tortille gdyż się połamią.
Placki można sobie upiec wcześniej a potem tylko przed podaniem podgrzać czy to na patelni czy tez w mikrofalówce.
Nadziewać wg upodobania (mięsko, sałata, pomidor, ogórek zielony, sos czosnkowy)
SMACZNEGO!! |
|
Region: Kuchnia meksykańska | |
Przepis został dodany przez: mlynek | Przepis czytano już 29783 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
polecam ! Dodał/a ~don mateo dnia 2009-07-02 00:43:35
naprawdę konkretny przepis,pracowałem w restauracji mex,wiec próbowałem tego troche,i stwierdzam ze naprawde jest ok :)
|
|
|
|