Ciasto wiśniowe |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 35 dkg maki pszennej
- szczypta soli
- pół łyżeczki kawowej proszku do pieczenia
- 10 dkg kandyzowanych wiśni koktajlowych
- 25 dkg masła
- 20 dkg cukru pudru
- kilka kropli aromatu migdałowego (wg uznania)
- 3 jajka ubite
- 4 - 6 łyżek mleka
|
Opis przygotowania: Formę do pieczenia (o wymiarach ok. 23x13 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Mąkę przesiać i wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Wiśnie poprzekrawać na połówki lub ćwiartki i obtoczyć je w 4 łyżkach mąki (powinny być dokładnie pokryte). Masło utrzeć w misce, dodać cukier i dalej ucierać na pianę. Dodać aromat, a następnie stopniowo jajka i cały czas ucierać. Dalej ucierając, dodawać po łyżeczce mąkę. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, rozcieńczać mlekiem. Na końcu dodać wiśnie i ew. resztę mleka. Wyłożyć ciasto do formy, delikatnie wyrównać powierzchnię. Przykryć formę folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec przez pół godziny, następnie zdjąć folię i piec jeszcze przez 60 - 75 min. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut, a następnie pokroić. |
|
Region: Kuchnia australijska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 9890 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |