Cielęcina duszona z borowikami |
|
Poziom: średni Czas: 120 min. Porcji: 4 Głosów: 3 Ocena: 4.00 Składniki: - 500 g udźca cielęcego
- 1/2 szklanki śmietany 22%
- 2 liście laurowe
- 250 g borowików
- sól
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 cebule
- pieprz biały mielony
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
|
Opis przygotowania: Borowiki oczyścić umyć, zalać wrzącą wodą i gotować ok. 15 min. Odcedzić. Cielęcinę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka. Na patelni rozgrzać masło włożyć grzyby oraz pokrojoną w kostkę cebulę, całość podsmażyć ok. 10 min. Dodać do mięsa, całość zalać wodą, posolić dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, czosnek i dusić pod przykryciem ok. 1 godziny. Następnie w odrobinie powstałego sosu, rozprowadzić śmietanę i całość wlać do potrawy. Podawać z kaszą gryczaną lub ziemniakami |
|
Sposób przygotowania: Duszone |
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 9369 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |