Cielęcina duszona z czosnkiem |
|
Poziom: średni Czas: 120 min. Porcji: 4 Głosów: 4 Ocena: 4.00 Składniki: - 600 g cielęciny pokrojonej w plastry lub kostkę
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- sól
- 1 łyżeczka bazylii
- 3 cebule
- olej do smażenia
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 szklanka soku pomidorowego lub 1 puszkę pomidorów
- mąka do panierowania
- 1 łyżeczka oregeno
|
Opis przygotowania: Mięso obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula zrumieni się wlać sok pomidorowy, wino, 1 szklankę wody i zagotować. Dodać 1,5 łyżki soli, czosnek i powstałym sosem zalać mięso. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 1,5 godziny. 10 minut przed końcem duszenie dodać zioła i przyprawić Warzywkiem do odpowiedniej słoności.
Podawać z ryżem. |
|
Sposób przygotowania: Duszone |
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 7705 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |