przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Cielęcina siekana - z kuchni staropolskiej

Poziom: średni
Porcji: 6
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 50 dag cielęciny bez kości
- 2 kopiaste łyżki tartej bułki
- 1/2 szklanki letniego mleka
- cebula
- 2 kopiaste łyżki pokrojonej świeżej słoniny
- jajko
- białko
- oliwa i masło (pół na pół)
- łyżeczka mąki
- 2 łyżki mleka
- 1/2 szklanki śmietany
- sok z cytryny
- sól

Opis przygotowania:
Tartą bułkę zalewamy letnik mlekiem, by napęczniała. Na łyżce masła podsmażamy posiekaną cebulę. Pokrojoną w kostkę cielęcinę przepuszczamy przez maszynkę razem ze słoniną i cebulą. Do masy dodajemy tartą bułkę, jajko, białko, solimy, całość dokładnie wyrabiamy. Formujemy zgrabny wałek, układamy w wysmarowanej oliwą brytfannie. Wierzch i boki mięsa smarujemy oliwą, wstawiamy do bardzo gorącego piekarnika na 30 min. W czasie pieczenia potrawę polewamy wytworzonym sosem. Zarumienione mięso wykładamy na wygrzany półmisek.
Mleko łączymy z mąką, gdy nie będzie grudek, dodajemy śmietanę, zalewamy pozostałym spod pieczeni tłuszczem, sos gotujemy przez 2 min (by mąka straciła smak surowizny). Gdy trzeba, doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny. Pieczeń dzielimy na równe porcje, zalewamy gorącym sosem i podajemy z ziemniakami puree i zasmażanymi buraczkami.
Opis / Uwagi:
Przepis pochodzi z "Kuchnia Polska" Ewy Aszkiewicz
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 5112 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin