| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Cymes |  
	 |  
		Poziom: średni Czas: 120 min. Głosów: 2 Ocena: 4.00  Składniki: 1 funt duszonej wołowiny pokrojonej w drobne kawałki, 
1/2 filiżanki cukru, 
1 filiżanka wody, 
3 słodkie ziemniaki, 
3 ziemniaki, 
5 marchewek.
 
  |  
	Opis przygotowania: Przyrumień delikatnie duszoną wołowinę w małej ilości oleju w rondlu. Dodaj wodę i cukier i zagotuj, następnie zmniejsz ogień do bardzo małego. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki i marchewkę i włóż do garnka. Duś wszystko pod przykryciem na bardzo małym ogniu co najmniej godzinę dodając wodę od czasu do czasu jeśli to konieczne. Powinna być woda w garnku, ale mikstura nie powinna rozmoknąć. Jak tylko ziemniaki będą miękkie zdejmij pokrywkę i pozwól wygotować się wodzie. Następnie tłucz miksturę tak długo, aż ziemniaki osiągną konsystencję puree. Włóż wszystko do naczynia żaroodpornego i piecz około 30 min. w temp. 350°C. 
Jeśli nie chcesz używać cukru to możesz zastąpić go ok. jedną filiżanką rodzynek albo suszonymi śliwkami. |  
	 |  
	| Region:  Kuchnia żydowska |  | Sposób przygotowania:  Zapiekane |  	 |  
		| Przepis czytano już 17015 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
  
  
  
		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |