|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
DERENIÓWKA |
|
Poziom: średni Czas: ponad 2 godz. Porcji: dowolna Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 1 kg owoców derenia (dziko rosnącego z dala od dróg i autostrad),
1 litr spirytusu,
1 kg cukru,
1 litr wody.
|
Opis przygotowania: Owoce oczyścić, opłukać, wytrzeć, ponakłuwać szpikulcem, wsypać do gąsiora. Zalać wszystek spirytusem, zakorkować szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc.
Po upływie czasu tego, zlać spirytus do odrębnego gąsiora przesączony przez muślin i szczelnie zakorkować, odstawić.
Z wody i cukru nagotować syropu, a gdy ostygnie zalać ulepem owoce derenia w pierwszym gąsiorze i znowu szczelnie zakorkowany, trzymać w cieple przez miesiąc.
Odcedzić tak wyrobiony ulep i połączyć z odstawionym spirytusem.
Szczelnie zakorkować i wynieść do chłodnej piwnicy. Gotowy do używania po 6 miesiącach, gdy dobrze przejdzie. |
|
Opis / Uwagi: Jest to starodawny przepis na orzechówkę, robiony przez pokolenia ku uciesze w zimowe wieczory i na niestrawności wszelkie. Mój dziadek Franciszek wypijał kieliszeczek zawsze po sutym obiedzie ( w niedzielę) bo w tygodniu jadło się skromnie, i jako miłośnik tytoniu przepalał papierosem. Czy to było zdrowe nie wiem dożył sędziwego wieku. |
| Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Na zimno | |
Przepis został dodany przez: chef7 | Przepis czytano już 3543 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|