|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Duszone żeberka na kapuście |
|
Poziom: średni Porcji: 4-8 Głosów: 6 Ocena: 4.83 Składniki: 8 wieprzowych żeberek,
1 mała główka włoskiej kapusty,
3 cebule,
1 szkl. rosołu (instant),
6 łyżek masła lub margaryny,
3 łyżki oleju,
2 łyżki płynnego miodu,
1 - 2 łyżki musztardy,
1 łyżeczka mąki,
pieprz cayenne,
sól,
pieprz.
|
Opis przygotowania: Żeberka opłukać i osuszyć, dokładnie natrzeć solą i pieprzem cayenne. Rozgrzać na patelni 3 łyżki oleju, podsmażyć żeberka ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie zmniejszyć ogień, smażyć żeberka jeszcze przez 15 min. Po 10 min. posmarować miodem. Obrać i umyć cebulę, pokroić na cząstki. Oczyścić kapustę z uszkodzonych liści, starannie opłukać pod bierzącą wodą, drobno poszatkować. Rozgrzać w dużym garnku lub w brytfance 5 łyżek tłuszczu, zeszklić cebulę. Włożyć poszatkowaną kapustę, wlać 0.5 szkl. wody. Posypać kapustę solą i pieprzem. Gotować na średnim ogniu 10 min., mieszać w trakcie gotowania. Wlać do żeberek szklankę rosołu, zagotować. Zagęścić sos ze smażenia mąką. W tym celu zagnieść łyżeczkę mąki z resztą tłuszczu, uformować małą kulkę. Wrzucić kulkę do gotującego sosu, mieszać tak długo, aż się rozpuści (w ten sposób unikniemy powstawania w sosie nieapetycznych grudek). Doprawić sos do smaku solą, pieprzem i 1 - 2 łyżkami musztardy. Wyjąć żeberka na kapustę, podawać bezpośrednio po przygotowaniu ze świeżym, białym pieczywem. |
|
Sposób przygotowania: Duszone | |
Przepis czytano już 17379 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|