|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Dynia nadziewana dzikim ryżem |
|
Poziom: łatwy Czas: ponad 2 godz. Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: - 1 dynia ok. 2,5 kg
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżeczki papryki w proszku
- 250 g dzikiego ryżu
- 1 pęczek szczypiorku
- 500 ml wywaru z warzyw (może być instant)
- 300 g cukinii
- 500 g pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 50 g kiełków sojowych
- 100 g creme fraiche (ze sklepu lub zrobione przez siebie)
creme fraiche:
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1 szklanka maślanki
|
Opis przygotowania: Dynię umyć odciąć wierzch, Dokładnie oczyścić z ziaren i łykowatego miąższu.
Miąższ w środku lekko ponacinać i natrzeć solą, pieprzem i papryką.
Ryż gotujemy w wywarze z warzyw 15 minut.
szczypiorek kroimy w krążki, cukinii w 1 cm plastry, pomidory w kostkę a czosnek siekamy.
Mieszamy warzywa, ryż i kiełki, doprawiamy do smaku.
Tym farszem napełniamy dynię. nakrywamy skrojonym wierzchem i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni C. piekarniku około 90 minut.podajemy z creme fraiche
creme fraiche:
W plastykowym naczyniu zmieszać śmietanę z maślanką i przykryć szczelnie kawałkiem folii plastykowej. Wstawić naczynie do miski i zalać wrzątkiem tak, żeby sięgał do poziomu mlecznej mieszaniny. Odstawić na 24-48 godzin w ciepłe miejsce (w pobliżu kuchenki lub grzejnika). Gdy mieszanina się rozwarstwi (na dnie pojawi się serwatka), ostrożnie, nie mieszając, wstawić plastykowe naczynie do lodówki. Zdejmować z powierzchni porcje creme fraiche za pomocą łyżki. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 7364 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|