przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





FAJITAS TRADYCJA MEKSYKU

Poziom: łatwy
Czas: 30 min.
Porcji: 4-5
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
12 szt średnie placki tortilli (naleśniki kukurydziane)
2 szt sok z 2 limonek
2 łyżki sos sojowy
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku, zgniecione praską
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
75 dkg mięsa wołowego (pieczeń) pociętego na cienkie steki
1 czerwona papryka, pokroić w paski
1 żółta papryka, pokroić w paski
1 zielona papryka, pokroić w paski
1 biała cebula, pokrojona w paski
2 średnie pomidory pokrojone w kliny
Polewa chili, śmietana, ser do posypania

Opis przygotowania:
1. Wymieszaj sok z limonki, sos sojowy, 2 łyżki oliwy z oliwek, czosnek i pieprz w dużej torbie plastikowej typu zip lock lub niemetalowym naczyniu.
2. Marynuj mięso, co najmniej 3 godziny lub przez całą noc (zalecane).
3. Gdy steki są dobrze zamarynowane, pokrój mięso w paski ok. 1 cm grubości.
4. Na gorącym grillu, paski mięsa grilluj, aż będą gotowe.
5. W rondlu, doprowadzić pozostałą marynatę do wrzenia. Zmniejsz ogień i dodaj paprykę, cebulę i pomidory. Gotuj, aż warzywa będą gotowe do podania.
6. Podawaj na ciepłe tortille, łącząc mięso, warzywa, salsę i ulubione dodatki.
7. Jeżeli chcesz wykorzystać z kurczaka zamiast wołowiny, wymień sos sojowy na Bulion z kurczaka.

pico de gallo (tradycyjna salsa z posiekanych pomidorów, cebuli, chili serrano i kolendry) dokładana do tortilli, jako sałatka.
Opis / Uwagi:
Przygotowanie fajitas to sztuka tradycji, a wielu na pewno mi przyzna rację. Kluczowym aspektem procesu jest marynowanie mięsa w zalewie ze świeżego soku z limonki, jako sposób na zwiększenie kruchości. Limonki w marynacie dają specjalny cierpki smak. Marynowanie czasowo waha się, a jest uzależnione od rodzaju i twardości różnych mięs, drobiu to jedna lub dwie godziny, wieprzowina to najprawdopodobniej od 4 do 6 godzin, natomiast wołowina powinna być marynowana około dwudziestu godzin.
Region:  Kuchnia meksykańska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 4600 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a chef7














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin