|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Fasolka szparagowa zapiekana |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Porcji: 2 Głosów: 2 Ocena: 2.50 Składniki: - puszka fasolki szparagowej w zalewie
sos:
- 10 dag chudego, wędzonego boczku
- biała część dużego pora
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki śmietany
- łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki tartej bułki
- tłuszcz do wysmarowania formy
|
Opis przygotowania: Formę do zapiekania obficie smarujemy tłuszczem, rozkładamy dokładnie odsączoną fasolkę.
Przygotowujemy sos: na rozgrzanym oleju smażymy pokrojony w kostkę boczek, zrumieniony wyjmujemy łyżką cedzakową, skwarkami posypujemy fasolkę. Na tłuszcz wrzucamy pokrojony w cienkie półkrążki por i zasmażamy, często mieszając. Gdy por nabierze złotawej barwy, dodajemy śmietanę, przyprawy, koperek, gorącym sosem zalewamy fasolkę, powierzchnię wyrównujemy, posypujemy tartą bułką i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika na 20 min. Podajemy, gdy tarta bułka na wierzchu lekko sie zrumieni. |
|
Opis / Uwagi: niskokaloryczne, tanie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Zapiekane | |
Przepis czytano już 11525 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|