przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Fasolka szparagowa zapiekana


Poziom: łatwy
Czas: 30 min.
Porcji: 2
Głosów: 2
Ocena: 2.50
Składniki:
- puszka fasolki szparagowej w zalewie

sos:
- 10 dag chudego, wędzonego boczku
- biała część dużego pora
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki śmietany
- łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki tartej bułki
- tłuszcz do wysmarowania formy

Opis przygotowania:
Formę do zapiekania obficie smarujemy tłuszczem, rozkładamy dokładnie odsączoną fasolkę.
Przygotowujemy sos: na rozgrzanym oleju smażymy pokrojony w kostkę boczek, zrumieniony wyjmujemy łyżką cedzakową, skwarkami posypujemy fasolkę. Na tłuszcz wrzucamy pokrojony w cienkie półkrążki por i zasmażamy, często mieszając. Gdy por nabierze złotawej barwy, dodajemy śmietanę, przyprawy, koperek, gorącym sosem zalewamy fasolkę, powierzchnię wyrównujemy, posypujemy tartą bułką i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika na 20 min. Podajemy, gdy tarta bułka na wierzchu lekko sie zrumieni.
Opis / Uwagi:
niskokaloryczne, tanie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 11525 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin