Filety rybne |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Porcji: 2 Głosów: 5 Ocena: 2.80 Składniki: Składniki na 2 głodne osoby:
- 3 filety rybne mrożone (morszczuk, mintaj)
- 30 dag pieczarek
- 10 -15 dag sera żółtego
- 1 ząbek czosnku
- przyprawa do ryb
- pieprz cytrynowy
- 2 łyżki posiekanego koperku
- szczypta słodkiej papryki
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1/2 kostki bulionowej
- sól
- pieprz
|
Opis przygotowania: Filety rozmrozić - ja to robię w mikrofali. Gdy filety się rozmrażają, umyć i pokroić pieczarki. Włożyć do miseczki- posolić i popieprzyć.
Ser pokroić w plastry, posiekać koperek, ząbek czosnku zmiażdżyć.
Rozmrożone filety, posypać przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym, usmażyć na mocno rozgrzanej oliwie, na patelni teflonowej. Po 3 minuty z każdej strony.
W tym czasie do mikrofali wstawić pieczarki na 4 min. na 800.
Pół kostki bulionowej zalać 1/2 szklanki wrzątku.
Usmażone filety wyjąć z patelni i przełożyć do głębokiej patelni z rozpuszczonym masłem. Pieczarki odsączyć z wody i ułożyć wokół filetów razem z czosnkiem. Całość przykryć plastrami sera, posypać papryką i koperkiem.
Zalać bulionem, przykryć i na małym ogniu dusić około 10 minut. |
|
Opis / Uwagi: Podawać z ugotowanymi ziemniakami.
Przyrządzenie całej potrawy (razem z ziemniakami) zabiera mi 30 minut.
Życzę smacznego |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Smażone |
Źródło: Kulinarny Atlas Świata |
|
Przepis został dodany przez: lelcia1996 |
Przepis czytano już 11952 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |