|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Francuska zapiekanka |
|
Poziom: łatwy Głosów: 7 Ocena: 3.86 Składniki: - 1 kromka chleba - czerstwa - zmiażdżyć lub zmielić
- 2 szt cebul - drobno pokroić
- 2 ząbki czosnku - posiekać
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka oregano
- 1 szt cukinii - pokroić w plastry
- 1 szt bakłażana - pokroić w plastry, posolić, po 10 min. opłukać, osuszyć
- 4 szt pomidorów - pokroić w plastry
- 3 szt papryk - po jednej z każdego koloru - pokroić w szerokie płaty
- 1/2 pęczka bazylii - zostawić parę listków do ozdoby, resztę posiekać
- sól, pieprz
- 2 łyżki parmezanu
|
Opis przygotowania: Cebulę zeszklić na oleju z czosnkiem, dodać chleb i oregano, zrumienić.W formie układać przygotowane warzywa tak,, by na wierzchu znalazła się papryka - skórką do góry. Każdą ułożoną warstwę posypywać solą, pieprzem, bazylią, chlebem (1/3 chleba odłożyć) i parmezanem. Zapiekankę przykryć folią aluminiową i zapiekać 45 min. w temp.200`C. Na 10 min przed końcem pieczenia zdjąć folię, posypać potrawę resztą chleba i sera. Gotową udekorować bazylią. |
|
Region: Kuchnia francuska | |
Przepis czytano już 16899 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|