Frytki bananowe |
|
Poziom: łatwy Głosów: 8 Ocena: 4.12 Składniki: 6 bananów,
1 szkl. soku z cytryny,
1/2 szkl. cukru pudru,
olej do glebokiego smażenia.
|
Opis przygotowania: Do tej potrawy najbardziej pasują banany krótkie tzw. jabłkowe: powinny być dojrzałe, ale nie przejrzałe. Banany obrać i pokroić wzdłuż na cieniutkie płatki. Zalać je sokiem cytrynowym i moczyć przez 15 min., opłukać i osuszyć na ściereczce. W głebokim rondlu rozgrzać olej do wysokiej temperatury, wkładać partiami banany i smażyć je aż staną się ciemnozłote i chrupkie. Osuszyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Oprószyć cukrem pudrem. Podawać gorące lub zimne. |
|
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis czytano już 10553 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |