Frytowane kostki rybne |
|
Poziom: łatwy Głosów: 3 Ocena: 5.00 Składniki: - 500 g filetu rybnego
- olej do głębokiego smażenia
Ciasto:
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki
- 0.25 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki wina ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta soli
- szczypta białego pieprzu
Sos:
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 0.25 łyżeczki oleju sezamowego
|
Opis przygotowania: Rybę pokroić w 2 cm kostkę. Składniki ciasta wymieszać. Czosnek drobno posiekać (lub wycisnąć) i wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Kawałki ryby zanurzać w cieście i smażyć w głębokim oleju aż zrobią się jasnobrązowe. Wyjąć i osączyć z tłuszczu. Krótko przed serwowaniem wszystkie kostki smażyć jeszcze raz ok. 3 min. na złoto-brązowy kolor. Ponownie osączyć z tłuszczu. Rybę serwować z sosem do maczania. |
|
Region: Kuchnia chińska |
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis czytano już 10283 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |