|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Gazpacho |
|
Poziom: średni Głosów: 7 Ocena: 4.00 Składniki: 1.25 kg dojrzałych pomidorów,
1 ogórek,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 zielona papryka,
200 g miekiszu białej bułki,
4 łyżki oliwy,
2 łyżki octu winnego,
1 l zimnej przegotowanej wody,
sól,
pieprz,
kostki lodu.
|
Opis przygotowania: Jarzyny dokładnie umyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę i usunąć pestki. Ogórek obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę (ok.1 cm). Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Czosnek obrać ze skórki i rozetrzeć. Paprykę oczyścić z nasion i drobno pokroić. Połowę jarzyn i czosnek zmiksować z octem, oliwą, bułką i zimną wodą. Szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na 2 h. Pozostałe pokrojone jarzyny przełożyć do oddzielnych miseczek i też wstawić do lodówki. Przed podaniem ubić gazpacho trzepaczką. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić kilka kostek lodu. Gazpacho powinno być bardzo zimne. Oddzielnie podać w miseczkach pokrojone i ochłodzone jarzyny. Można również podać grzanki pokrojone w kostkę i usmażone na oleju. |
|
Region: Kuchnia hiszpańska | |
Przepis czytano już 11185 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|