|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Gnudi - włoskie kluski |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: 400 g liści szpinaku
200 g sera ricotta
50 g świeżo startego Parmezanu
1 jajko
ok. 80-100 g mąki pszennej
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo startej
sól i pieprz do smaku
do podania: 40 g masła i ok. 15 listków świeżej szałwi
|
Opis przygotowania: Szpinak umyć, włożyć do garnka, dodać 2 łyżki wody i gotować ok. 2-3 minut. Następnie odcisnąć z niego jak najwięcej wody i drobno posiekać.
Włożyć do miski, dodać ricottę, parmezan, jajko, gałkę muszkatołową i mąkę - mąkę należy dodawać stopniowo. Masa będzie dosyć miękka, ale w żadnym razie nie powinna być płynna. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić na godzinę do lodówki.
W tym czasie w małym garnuszku rozpuścić ok. 40 g masła, dodać szałwię i odstawić.
Kiedy masa zostanie schłodzona, dłońmi zwilżonymi wodą, formować niewielkie, płaskie kluski (ok. 3 cm średnicy), obtoczyć je delikatnie w mące i wrzucać do gotującej się, osolonej wody. Kiedy wypłyną, gotować ok. 1/2 - 1 minuty, wyjąć łyżką cedzakową na talerz i podawać polane masłem szałwiowym i oprószone parmezanem. |
|
Opis / Uwagi: Przepis znalazłam na internecie. Ale kluseczki jadłam we Włoszech w restauracji. Są pyszne!!!!!!! leciutkie, rozpływające się w ustach. Gotuje się jej chwilkę. Uważajcie by nie rozgotować. |
| |
Przepis został dodany przez: syladance | Przepis czytano już 6432 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|