przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Gołąbki

Poziom: średni
Głosów: 5
Ocena: 4.20
Składniki:
- 1 miękka główka kapusty (ok. 1 kg)
- 0.75 szkl. ryżu
- 2 cebule
- 3 łyżki margaryny
- 2 dkg suszonych grzybów
- sól, pieprz

Sos grzybowy:
- wywar z grzybów
- 3 łyżki margaryny
- 1 łyżka mąki
- 0.5 szkl. śmietany
- przecier pomidorowy
- sól

Opis przygotowania:
Kapustę obrać z wierzchnich liści, wyciąć głąb, opłukać, włożyć do wrzącej, osolonej wody, obgotować. Odcedzić, wyłożyć na sito i osączyć. Oddzielić liście, ściąć grube nerwy. Ryż przebrać, opłukać, zalać wrzącą wodą (2 szkl.), posolić, dodać 1 łyżkę tłuszczu i ugotować na sypko. Gdy woda wsiąknie w ryż, dogotować "pod kocykiem". Grzyby opłukać, ugotować w małej ilości wody, odcedzić, osączyć, posiekać. Cebule obrać, drobno pokroić, zasmażyć na 2 łyżkach tłuszczu. Do ryżu dodać grzyby, cebulę, sól, pieprz, dokładnie wymieszać. Nakładać nadzienie na liście kapusty, zwijać w rulonik, układać w szerokim, płaskim rondlu, podlać wywarem z grzybów wymieszanym z przecierem pomidorowym, dodać tłuszcz i dusić aż zmiękną. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, wlać do wywaru, doprawić do smaku i jeszcze chwilę poddusić. Podawać z ziemniakami z wody.
Przepis czytano już 11613 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin